P O 45: Maison Amsterdam

Ik ben naar de Oude Kerk gegaan met Liza en Lotte, daarom hebben we de zelfde foto's
Ik ben naar de Oude Kerk gegaan met Liza en Lotte, daarom hebben we de zelfde foto's

De nieuwe kerk presenteerde de mode tentoonstelling, Maison Amsterdam. De kerk zat vol met historische kledingstukken en moderne. Het ging als diverse als de Oude trouwjurk van Maxima naar Jurken van beroemdheden. Het zat vol met stukken voor vrouwen en mannen. We hebben veel gezien! Veel mooie dingen (ik vond persoonlijk de oudere stukken het mooist) en hele lelijke dingen (of ja, laten we zeggen hele rare dingen).


Hier ziet u een paar jurken die beroemdheden droegen op rode lopers
Hier ziet u een paar jurken die beroemdheden droegen op rode lopers
Hier ziet u de jurk van koningin Maxima toen ze ging trouwen
Hier ziet u de jurk van koningin Maxima toen ze ging trouwen

 Ik vond deze jurk echt prachtig! De gouden kroon in combinatie met de gebroken witte jurk maakte het helemaal af. Daarnaast is het materiaal heel glimmend en is het detail op de sluier ook heel unique. Het is een simpele witte bruidsjurk, maar toch ook een bijzondere jurk die ''koningin'' schreeuwt.

 Er zat bij deze stukken geen tekst, maar het leken op outfits die beroemdheden ooit droegen. De bruine jurk die u hier ziet is denk ik ook wel mijn favoriet van alles dat ik heb gezien. Ik weet eerlijk niet waarom ik het zo mooi vindt, het is zo simpel vergeleken met de andere stukken die ik zag. Toch is er iets aan deze jurk dat wanneer ik het zie ik de neiging heb om het te dragen! Misschien is het de 'poef' stukken die ik zo mooi vindt en de kleur. Het lijkt een beetje op een prinsessenjurk, maar dan veel korter.

Hier ziet u jurken die ik helemaal niets vond
Hier ziet u jurken die ik helemaal niets vond

 Ik heb hier niet echt veel te zeggen. De kleuren en vormen vind ik gewoon heel lelijk en slap, het heeft geen figuur en geen patroon, je weet niet wat de ontwerpen hier mee wou laten zien. 



  • De meest raarste stukken die ik heb gezien:

    •  Hier ziet u een drag queen outfit. Het was niet perse lelijk, maar ik vond hem gewoon best wel raar. Er zat vulling in de heupen en het is best wel naakt, is niet echt mijn ding.


    • Geen woorden.


     Deze stukken vond ik heel raar, ongemakkelijk en/of overdreven. Dit zijn stukken die ik zelf nooit zal dragen (de witte jurk weet ik niet, is niet lelijk maar ook niet mooi. Ik heb het hier gezet, omdat ik niet weet bij welke categorie ik het moet zetten).



    • De meest bijzonderste stukken die ik heb gezien

    • Stukken die ik niet zelf zal dragen, maar wel prachtig vond. Ze zijn heel unique en modieus. De kleuren zijn goed met elkaar gemixt en de vormen ook.


    • De meest mooiste stukken die ik heb gezien

    • Deze stukken vond ik toch echt het mooiste van allemaal. Ze zijn gewoon zo simpel, unique en leuk! Als ik iets zelf zou dragen zouden dit de stukken zijn. Ik vind ouderwetse kleding super leuk, Ik zal het zelf graag willen dragen! En de jurken die u hier ziet zou ik dragen als ik een beroemdheid was en op de rode loper moest lopen. En dat groene pakje zal ik dragen als ik een belangrijke meeting had en er uit wou zien als een independent woman!

    K I J K W I J Z E R  V R A G E N

    1. I N F O R M A T I E 

    ▶ Naam tentoonstelling of kunstwerk

     → Maison Amsterdam

    ▶  Naam kunstenaar(s)

    → Er waren stukken van kunstenaars van de eeuwen geleden, zoals Dick Holthaus, Edgar Vos, Frank Govers, Frans Molenaar en Max Heymans tot onderwerpers van deze tijd, zoals Bas Kosters, Iris van Herpen, Jan Taminiau, Viktor & Rolf, etc.

    ▶  Locatie

    De Dam, 1012 NL Amsterdam

    ▶ Datum bezoek

    → 24 Februari 2022

    ▶  Bewaar je toegangsbewijs of programma

     ▶ Zoek minstens één recensie of krantenartikel over de tentoonstelling 

    2. V O R M

    ▶ Is het pand oorspronkelijk als museum gebouwd? Of is het beeldenpark oorspronkelijk

    → Oorspronkelijk was het een kerk en nu wordt het als museum gebruikt en iedere keer wordt er iets anders tentoongesteld.

    ▶ Als zodanig aangelegd? Zo nee, waarvoor is het oorspronkelijk gebouwd of aangelegd?

    → Als kerk, maar het wordt al voor lange tijd nu als museum gebruikt.

    ▶ Hoe zien de ruimtes van het museum of de tentoonstelling eruit? Hoe ziet het beeldenpark eruit?

    → Als kunstwerk op zichzelf: een ruimte waarin de tentoongestelde voorwerpen ondergeschikt zijn aan het geheel.

    ▶ Wat is er te zien?

    → Anders, namelijk mode, het zat vol met kleding: Kunst in Mode.

    ▶ Hoe staan de kunstwerken en voorwerpen in die ruimtes opgesteld?

    → 1) Met veel tussenruimte (elk ding is goed op zichzelf te bekijken)

    → 2) Zonder (veel) tussenruimte (het is meer een totaalindruk die je opdoet)

    → Een mix van 1 en 2. De jeans stukken waren bijvoorbeeld samen in een plekje met niet veel ruimte ertussen, maar als je dan naar de ouderwetste kleding gaat is tussen die twee categorieën (jeanskleding en middeleeuws kleding) veel ruimte.

    ▶ Welke middelen heeft/hebben de inrichter(s) gebruikt? Denk daarbij aan:

    → Het licht was kunstlicht die ervoor zorgde dat je alles goed kon zien, gericht op de stukken. Daarnaast waren belangrijke stukken, zoals de jurk van Maxima en de middeleeuwse stukken in vitrines. De rest zat op een podium of gewoon op de grond. Alles was gerangschikt op thema. Alles was netjes bij elkaar, maar er was zeker verschil tussen hoogte en ruimte. Bij de plek waar de dragqueen outfit was, was het helemaal roze met spiegels overal. Alle is dus mooi op thema gezet. De kleuren van de kerk zelf waren neutraal en zoals ik al zei had iedere thema zijn eigen kleur.

    ▶ Vertel hoe de inrichter(s) de getoonde objecten heeft/hebben gestructureerd.

    → Één bepaalde zaal is belangrijker dan andere zalen. (waar de jeans stukken waren was bijvoorbeeld geen thema, het zat gewoon in de kerk zonder kleuren).

    ▶ Is de 'routing', dat wil zeggen de richting waarin je door de zalen loopt of langs de tentoongestelde voorwerpen gaat, logisch of juist niet? Waarom? Word je gedwongen een bepaalde route te lopen?

    → Niet echt we waren heel verward en wisten niet waar we moesten beginnen. Je wordt soort van wel gelijdt, omdat alles zijn eigen plekje heeft, maar ook weer niet. Je had de vrijheid om iedere kant op te gaan die je wou. IK vond niet echt dat je gedwongen werd, je had wel vrijheid erin.

    ▶ Zo ja, staat deze duidelijk aangegeven?

    → Nope.


    3. I N H O U D

    ▶ Waar gaat dit museum, deze tentoonstelling of dit beeldenpark/route over?

    → Over kunst in kleding van alle tijden en alle mogelijkheden (fashion show, casual, etc).

    Zegt de naam of titel iets over de inhoud? Zo ja, wat?

    → Persoonlijk vind ik niet, ik weet niet wat maison is en wat ze daar mee willen zeggen, het laat niet echt zien dat het een mode museum is.

    ▶ Waarom denk je dat de inrichter(s) de ruimte zó heeft/hebben ingericht?

    → Om alles van belangrijk naar minder belangrijk en groot naar niet groot goed te laten stralen. Het was duidelijk welke stukken bijzonder waren en welke wat minder. Daarnaast was alles fijn ingericht waardoor je goed kon lopen en foto's kon maken.

    ▶ Hij wil/ze willen:

    → Informatie geven over een bepaalde plek, gebeurtenis, persoon of object, namelijk van alles. Informatie over de mode van de middeleeuwen en de ontwerpers van toen. Informatie over de mode van nu en de kunstwerken van nu en info over historische stukken.

    ▶ Heeft dat iets te maken met hun functie? Zo ja, wat?

    → Nee.

    ▶ Aan de presentatie ligt de volgende ordening ten grondslag:

    → Thematisch.

    ▶ Verstrekt/Verstrekken de inrichter(s) informatie over het tentoongestelde? Zo ja, hoe gebeurt dat?

    → Ja met tekstborden per object, video's en audiotour.

    ▶ Is de manier waarop de informatie wordt gegeven begrijpelijk, moeilijk of gemakkelijk?

    → Makkelijk. Simpel geschreven, maar wel lang, daarom heb ik niet alles gelezen. En de video's waren ook duidelijk.

    ▶ Vind je de informatie storend of niet? En waarom?

    → Nee, want het zat aan de zijkant en niet voor de stukken zelf. Je kon zelf kiezen of je het wou lezen of niet. 


    4. F U N C T I E

    ▶ Wat is volgens jou het doel van de opstelling?

    → ''1) Het tonen van - een deel van - de geschiedenis'' 

    E N

    → ''2) Het tonen van - delen van - het oeuvre van een of meer kunstenaars, ontwerpers''


    5. J O U W  R E A C T I E

    ▶ Wat verwachtte je toen je naar de tentoonstelling ging? Geef aan waar aan je verwachting is voldoen (en waar niet)

    → Dat ik rond mocht lopen en rustig modestukken kon bekijken en daar zijn mijn verwachtingen ook aan voldaan. Ik had alleen niet verwacht dat er zoiets groots als de jurk van Maxima zou zijn en veel mode van de geschiedenis. Ik vond dat wel juist leuk!

    ▶ Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?

    → De stukken van eeuwen geleden. Ik vond ze zo mooi en cool. Ik kan niet geloven dat die stukken nog gewoon bestaan en heel zijn. Je kan zo mooi het verschil van mode van toen en nu zien en dat vond en vind ik nog steeds echt leuk.

    ▶ Geef in maximaal 100 woorden je totale indruk van de tentoonstelling. Neem hier ook je mening in op. Geef bij elke argument voorbeelden uit de tentoonstelling. Verwerk in je betoog ook wat je bij de vragen hierboven hebt genoteerd.

    → Ik vond het heel leuk, omdat de stukken heel diverse waren. Verschillende culturen kwamen naar boven en tijden. De stukken waren mooi en er was een goed verschil te zien van mode van toen en nu, zoals de jurk die vroeger mode was en de jurk die nu mode is (kijk foto's). Het was wel heel kort vond ik, maar aan de andere kant vond ik dat niet heel erg. Ik vond het ook heel fijn dat je zowat alles van dichtbij kon zien, hierdoor kon je echt naar de details kijken!



    kunstwerken van kunstenaar Maessae
    Alle rechten voorbehouden 2021
    Mogelijk gemaakt door Webnode
    Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin